Raiffeisen: Preuzimanje Laškog gurnulo bi Mercator u još veće probleme

Bez autora
Dec 27 2011

Slovenci strahuju da će zbog blokade prodaje Mercatora izgubiti 1,83 milijarde eura. Finance prenose analizu koju je u petak objavio Raiffeisen, a u kojoj stoji kako mogućnosti za prodaju Mercatora snažno padaju otkad je Mercator izrazio namjeru za kupnju Pivovarne Laško kao i s odstupanjem prvog čovjeka Nove ljubljanske banke (NLB) Bože Jašoviča. U Raiffeisenu upozoravaju kako bi Mercatorovo preuzimanje Laškog predstavljalo još veći dužnički teret za lanac te bi smanjilo mogućnost razvoja "core biznisa". Upozoravaju i kako se Mercator već suočava s teškom situacijom - osobna potrošnja pala je na svim tržištima, a regionalno tržište nekretnina ne pokazuje oporavak, što nije dobar znak za planiranu monetizaciju nekretnina. Teško je stoga vjerovati, poručuju iz Raiffeisena, da će preuzimanje još jedne duboko zadužene tvrtke poput Pivovarne Laško, a koja se suočava s istim problemima kao i Mercator, biti dobra za taj trgovački lanac.

Raiffeisen: Preuzimanje Laškog gurnulo bi Mercator u još veće problemeSlovenci strahuju da će zbog blokade prodaje Mercatora izgubiti 1,83 milijarde eura.

Finance prenose analizu koju je u petak objavio Raiffeisen, a u kojoj stoji kako mogućnosti za prodaju Mercatora snažno padaju otkad je Mercator izrazio namjeru za kupnju Pivovarne Laško kao i s odstupanjem prvog čovjeka Nove ljubljanske banke (NLB) Bože Jašoviča.

U Raiffeisenu upozoravaju kako bi Mercatorovo preuzimanje Laškog predstavljalo još veći dužnički teret za lanac te bi smanjilo mogućnost razvoja "core biznisa". Upozoravaju i kako se Mercator već suočava s teškom situacijom - osobna potrošnja pala je na svim tržištima, a regionalno tržište nekretnina ne pokazuje oporavak, što nije dobar znak za planiranu monetizaciju nekretnina.

Teško je stoga vjerovati, poručuju iz Raiffeisena, da će preuzimanje još jedne duboko zadužene tvrtke poput Pivovarne Laško, a koja se suočava s istim problemima kao i Mercator, biti dobra za taj trgovački lanac.

"Naprotiv, takva bi kupnja Mercator gurnula još dublje u dug i smanjila mogućnost razvoja osnovnih djelatnosti", kažu iz Raiffeisena iz kojeg također upozoravaju da međunarodna iskustva pokazuju kako je s takvom diverzifikacijom djelatnosti teško upravljati i da ona rijetko doprinese sinergiji.

Dodaju i kako očekuju prodajni pritisak na dionicu Mercatora, pa će po objavi ponude o preuzimanju Laškog revidirati svoju ocjenu o vrijednosti dionice Mercatora (168 eura), kao i preporuku "držati".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik